9.5.09

Escala mortal


Escala mortal... aquest era el títol del reportatge que van fer ahir al canal 33 dins del programa Thalassa, sobre Costa d'ivori.

L’estiu del 2006 el pretoler grec Probo Koala va abocar més de cinc-centes tones de residus tòxics al port d’Abidjan, provocant la major catàstrofe mediambiental a la Costa d’Ivori. El vaixell havia de buidar aigües brutes però el producte extret de la cisterna va resultar ser mortal, una barreja altament tòxica de derivats del petroli i sosa càustica. El verí que contenien els bidons del Probo Koala es va abocar a l’aire lliure. Els hospitals es van desbordar. El resultat van ser deu morts i milers de persones enverinades. A Abidjan el govern va dimitir, es va cessar al director del port i al ministre de Transports i es va detenir i empresonar a dos dirigents de l’empresa Trafigura, que va ser l’encarregada de noliejar el vaixell. Però les causes d’aquest escàndol encara no són clares. Thalassa tracta de treure-les a la llum en aquest reportatge d’investigació realitzat en unes condicions especialment difícils. Són molts els entrebancs en què ha topat aquesta recerca, però es tracta d’un document que ha escarbat en la realitat d’aquest assumpte. Descobrim més sobre aquest desastre mediambiental colossal.


Volia posar un enllaç amb el reportatge sencer, ja que me'n vaig perdre un tros, però no aconsegueixo trobar-lo.

La Mònica em va enviar un sms per avisar-me de que estaven parlant de costa d'ivori. Cada vegada que em passa una cosa d'aquestes amb gent que he conegut a través del blog o d'internet, alucino... tot i que en realitat no uneix el blog, sino el què ens ha fet arribar a ell.

.

4 comentaris:

Tuà ha dit...

Els programes de Thalassa estan molt bé. Jo vaig intentar buscar-ne un que m'interessava especialment però em sembla que no els penjen tots perquè no me'n vaig sortir.
Doncs au alucina, perquè si mai me'n entero jo t'ho dic també!

Monika ha dit...

Em sembla que ja t'ho vaig dir un cop: hoy por tí, mañana por mí ;-)

Jordi Ferrer ha dit...

Quina llàstima!!!
Ahir vaig arribar a casa tot just a aquesta hora...
Amb el que costa cercar informació de Costa d'Ivori, no es poden desaprofitar aquestes ocasions!
No hi ha manera de trobar el vídeo en xarxa.

Lyd ha dit...

Doncs sí uneix alguna cosa més profunda que un blog, i tos sabem qué és.

Laura, per això et deixo un regalet al meu blog. Ho veuràs a la meva última entrada.

Un petonet!