6.5.09

El cinturó de la meningitis


Grip porcina, grip A, grip nova, grip mexicana, grip N1H1... diferents noms per una sola grip, una grip que afecta poc més d'un miler de persones al "primer món", una grip que ni tan sols és mortal en la part de món en la que vivim, una mica de repòs, antivirals i cap a casa... però precisament perquè afecta al "primer món", es parla d'epidèmia ¿?¿?¿?¿?¿? com diu un amic "em pensava que l'apocalipsis arribaria d'una altra manera".

La definició d'epidèmia segons el diccionari és:

Epidemia es una enfermedad que afecta a un número de individuos superior al esperado en una población durante un tiempo determinado.

En la actualidad el concepto es una relación entre una línea de base de una enfermedad, que puede ser la prevalencia o incidencia normales, y el número de casos que se detectan en un momento dado. En este sentido si una comunidad se encuentra libre de determinada enfermedad, un solo caso constituye una epidemia. En otras palabras, es un incremento significativamente elevado en el número de casos de una enfermedad con respecto al número de casos esperados.

En caso de que la epidemia se extendiera por varias regiones geográficas extensas de varios continentes o incluso de todo el mundo se trataría de pandemia. En caso de enfermedades que afectan en una zona mantenida en el tiempo se trataría de endemia.

Segons aquesta definició, estic d'acord, que es parli d'epidèmia... però... què passa amb les epidèmies que hi ha per exemple a àfrica? Des de principi d'any han mort 1900 persones de meningitis a l'anomenat cinturó de la meningitis a àfrica, que va des de Senegal fins a Etiopia, passant per Costa d'ivori, Ghana, Nigeria, Chad, entre d'altres... perquè no se'n parla? perquè ens alarmem quan 50 persones a espanya s'han contagiat de grip i no ens alarmem per unes xifres molt més esgarrifadores? perquè estem inmunes a les morts d'àfrica? potser seriem incapaços de viure feliços si no fóssim capaços d'inmunitzar-nos d'això? Fa falta que alguna cosa ens uneixi a una altra cosa perquè ens afecti?

La vacuna val 1,5 €... simbòlic per nosaltres però no per un veï d'un poblat africà. Poden viure amb la conciència tranquila les indústries farmaceutiques? No tenen la vacuna més que amortitzada com per poder-la abaixar de preu i vacunar a qui ho necessiti?

No tinc respostes a tot això i em sap greu... però suposo que com tothom, tinc el "do" d'inmunitzar-me'n per tal de viure feliç?


Jo vaig tenir meningitis de petita, tenia menys de 3 anys, i podia haver mort, de fet va venir d'hores. Vaig tenir la sort de viure al "primer món", vaig tenir la sort de que la metgessa va sospitar a temps, vaig tenir la sort de tenir un hospital a prop, vaig tenir la sort de que els metges van saber fer la seva feina, els meus familiars i companys de guarderia van tenir la sort de que va haver-hi una vacuna per ells per tal de que no se'ls encomanés... per tan sempre que es parla de meningitis paro la orella... si a més afecta a àfrica, el continent que ha vist o veurà néixer el meu fill, doncs encara la paro més.

Actualment hi ha un dels brots més importants dels últims anys de meningitis, en especial a la zona del nord de Nigèria. Metges sense fronteres, hi està treballant, si voleu saber-ne més, us deixo un enllaç. Metges sense fronteres, epidèmia meningitis

Mentrestant, aquí seguirem parlant de la nostra grip.


.

4 comentaris:

Tuà ha dit...

L'èsser humà és egoista de per si, no veiem més enllà de la punta del nostre nas, està clar.

sílvia ha dit...

totalment d'acord..........
ara deu interessar més que ens fixem en d'altres coses o altres productes......
en fi......

ptons
sílvia

Bet ha dit...

Un germà meu va morir de meningitis. Era als anys cinquants, i és clar, jo no el vaig conèixer. A casa se'n parla poc, però sempre que en surt alguna fotografia - d'aquelles en blanc i negre- tots diuen que s'assemblava tant a mi.

Encara en sé poques coses, de l'Àfrica, però aquesta del cinturó de la meningitis sí que la sabia.

Desesperant.

xino xano cap a Xina ha dit...

Jo tambè vaig tenir meningitis als 3 anyets i la sort de tenir un metge amb molt bona vista i un bon hospital i suposo que com tu bè dius la millor sort va ser ser la de ser al primer mon" ..es esgarrifant aixó que expliques de la meningitis a Africa , i la veritat no n ´havia sentit a parlar ..pero es clar per als mitjans suposo que aixó no deu ser noticia , primer ens han matxacat literalment amb la crisi i ara volen aborrir-nos amb la ditxosa grip ...tot per tenir-nos ben aborregats.

Petonets
Mercè