4.6.09

Akliso


Boris Pierrou, és fill d'un ex-percusionista, va néixer al 1976 a la provincia de Bangolo, al nord-est de Costa d'ivori. Va començar a mostrar afició per la percusió als 7 anys. No va rebre lliçons sino que va aprendre directament dels músics del carrer. Van fitxar-lo a la companyia Glawou Zethi i amb ells va començar la seva carrera en la tradició de les etnies guro. Temps després mentre vivia a Abidjan, va entrar en contacte amb músics de diversies ètnies i països diferents, empapant-se així de totes les cultures i enriquint el seu repertori.

Des dels quinze anys que va ser un jove independent i solista de la companyia Glawou Zethi, a la qual pertany, durant aquests anys va participar en numerosos festivals de percusió a Burkina Faso, Guinea i Costa d'Ivori. Al 1996 va entrar a formar part de la companyia Takrounango com a solista principal, realitzant gires per tot àfrica.

Amb el grup marfileny de dança i percusió van ser contractats al 2002 per una gira per Europa, durant aquest viatge va entrar en contacte amb antics companys a Barcelona i va decidir instal.lar-s'hi un cop finalitzada la gira, per treballar com a solista a la companyia Afrika d'Ivori. A Barcelona també imparteix classes de percussió africana i fa un primer intent de crear la seva pròpia formació.

Per ell, el fòrum internacional de les cultures de Barcelona'04 va significar un gran pas, va participar-hi com a membre en les actuacions de la companyia Afrika d'Ivori, també com a professor de percussió africana , realitzant animacions pels carrers de Barcelona i participant també en el tancament del festival, moment en el què el grup es consolida i neix el projecte de grup mestis de percusió africana AKLISO.

Amb la formació d'aquest grup treballa amb blancs per primera vegada buscant així una experiència diferent a la seva carrera. Segons ell, treballar amb europeus és molt diferent que treballar amb africans ja que experimentem la vida de diferent manera.

A l'àfrica cada un dels ritmes que es tqouen té un significat particular i profund, cada tema està associat a una dança particular carregada de sentit i per una data assenyalada, en canvi a europa tota aquesta riquesa i vasta tradició es recull i es transforma per convertir-se en el tema d'un espectacle sensitiu.

El nom Akliso es pot traduir com "entre el cel i la terra" o bé "el poble de les energies".



Us deixo un vídeo d'una actuació d'akliso.



i un d'Afrika d'Ivori.

3 comentaris:

laura ha dit...

ei, laura
quina bona troballa

moltes gràcies!

mura

Tuà ha dit...

Cada vegada m'agrada més la musiqueta africana, per què serà?

Ei! "esos videos eh eh" ;-)

Laura ha dit...

Ei Laura! Casualitats de la vida però ara fa uns 4 anys (molt abans de saber que adoptaríem a Ívori) vam estar fent classes de djembé amb el Boris, vam estar uns 2 anys. A la seva pàgina web (www.yoboris.com), en l'apartat de classes de percussió hi ha unes fotos en les que el Ricard i jo sortim tocant el djembé, a veure si saps que som, jejeje

Laura