12.6.09

Els baulé.


Els Baulé es situen a la zona centre de Costa d'Ivori.

Van formar part del país Akan, el de l'actual Ghana. Segons les seves tradicions orals els Baulé van emigrar des de l'oest de Ghana fins al seu territori actual fa 300 anys, quan el regne asante estava conquistant tots els regnes veins per formar el què més tard seria l'imperi asante. Davant la pressió Asante, la reina Baulé, Aura Poku, que competía amb el rei Asante per la dominació dels estats veïns, va decidir abandonar les seves terres per dirigir-se a les terres qeu ells ocupen ara. El descendent masculí d'Aura Poku, encara a dia d'avui habita el palau on ella es va establir, a Sakassou (lloc de sepultura) i és honorat pel poble Baulé com la seva principal autoritat.


Els baulé cultiven nyam i una mica de blat com a principals productes agrícoles. Son a més, exportadors de cacau i nous de kola que cultiven en grans plantacions empleant a un nombre gran de treballadors inmigrants, fonamentalment de Burkina Faso. Són dels primers en introduir a Àfrica els nous cultius de productes d'orígen americà, blat, mandioca, pebrots, cacauets, tomaquet i patata dolça. Crien, pel consum familiar i mercats locals, ovelles, cabres, gallines i gossos. Els mercats que es celebren cada quatre dies són atesos sobre tot per dones i són el centre de l'economia local.

Tenen un govern central amb un rei o jefe al capdavant. El poder del rei és hereditari per la linea materna. Hi ha varies subjefatures al càrrec de les poblacions locals i tots els caps conten amb un consell que l'ajuda a la presa de decisions. L'associació Goli és l'associació primària que proporciona ordre social entre el poble Baulé.

La religió es centra en el culte als avantpassats i en una sèrie jeràrquica d'esperits de la naturalesa. Els esperits dels avantpassats i de la naturalesa es representen sovint a través d'escultures. El déu creador de tot és Alouroua que mai és representat físicament.


.

6 comentaris:

Bet ha dit...

Potser el teu fill serà d'aquesta ètnia... qui sap...

Molt xulu el mapa de Costa d'Ivori que hi ha sota el teu perfil!!!

Tuà ha dit...

Estic amb la Bet m'ecanta el mapa!!!

Laura ha dit...

Hola nenes..
el mapa és la primera pàgina del conte "el viatge d'en konan", em va agradar molt i li vaig fer foto.
Laura.

Nür ha dit...

Vas a fer-te tota una experta en Costa d'Ivori.
M'agrada molt llegir totes aquestes coses que d'altra banda no coneixeria.
Una abraçada,
Nür

laura ha dit...

laura, que bé que vagis publicant aquestes entrades amb informació de les ètnies d'ivori, la veritat és que costa molt trobar informació.

moltes gràcies

marta ha dit...

mica en mica ens farem unes expertes en el continent africà... Visca la cultura!!!