13.1.09

Els Senufo...


Fa un parell de setmanes vaig comprar la revista Lonely Planet de gener, és monotemàtica i el tema del mes és Marroc. No és que tingui intenció d'anar-hi de moment, crisis, obres i gastos varis no ens deixen, jeje... però m'agrada viatjar, m'agrada llegir sobre viatges i quan el destí m'interessa doncs la compro...

Abans de començar a parlar del tema, sempre hi ha 5-6 pàgines amb una fotografia de pàgina sencera i una mica d'explicació de la foto... vaig obrir i vaig veure la foto d'un poblat africà... automàticament els meus ulls van anar de dret al mapa que hi ha al peu de la foto per veure de quin païs es tractava... i quina sorpresa vaig tenir quan vaig veure que era de Costa d'Ivori!!!!!

Pensareu que sóc idiota i que una simple foto em faci il.lusió és de pardillos... potser si, però si sabéssiu la odissea que he passat per trobar una ditxosa guia de viatges de Costa d'Ivori ho entendríeu... ho hi ha informació! no és un païs turístic i per tan costa un pilot trobar alguna cosa... al final la vaig comprar a França, la guia Petit Futé en francès, per si a algú li interessa us deixo l'enllaç per si voleu comprar-la, està bastant actualitzadao.

Doncs això... que després de veure que ni a Altaïr tenen guies de viatge, el fet de trobar una simple foto en una revista i una columna explicativa em va fer molta il.lusió... sóc així.



Els senufo són un poble de cultura i llengua sudanesos que viuen a Costa d'Ivori, Mali i Burkina Faso.

Són agricultors de subsistència i en menor mesura crien animals. La pesca i la caça no contribueixen massa a l'economia loca.

Aquesta ètnia està dividida en dues classes, la dels grangers i la dels artesans.

Antigament estava totalment prohibit el matrimoni entre membres de classes diferents, però això a l'actualitat ha canviat.

A la societat Senufo, s'ha de destacar el concepte de comunitat, ja que per sobre de l'individu hi ha la societat, per tan, lo bo per la comunitat és sempre més important que lo bo per l'individu.

Veneren a esperits de la natura i a determinats avantpassats.

Destaquen les màscares de fusta tallada per ceremònies culturals, on hi enganxen elements d'animals com banyes de bous, dents de felí, etc...

Ja sé algo més de Costa d'Ivori!


6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Laura,

Molt interessant!

Tens raó que costa molt trobar una guia del país. Nosaltres vam comprar, crec que a l’FNAC, la lonely planet de tots els països de l’oest africà, però en anglès, és clar, impossible trobar-la en castellà. No és que dominem l’anglès però més o menys l’entenem, cosa que de francès no en tenim ni idea.

Petons!

Laura

Tuà ha dit...

Ara jo també se alguna cosa més del Ivori! Però traquil.la que si mai topo amb alguna informació del país del teu fill immediatament t'aviso!

sílvia ha dit...

laura, t'entenc perfectament!!!!
quan estàs esperant i veus qualsevol cosa per petita que sigui que tingui relació amb el país d'origen del teu fill, és com si s'obrissin les portes del cel i t'apropessis una mica més a ells!!!!!!

m'hauries d'haver vist el dia que vaig trobar una marieta al jardí!!!!! jajajajajajjja
segur que mai m'hi havia fixat, però aquell moment va ser molt especial!!!!

Nür ha dit...

I tant que t'entenc!! És que fa moltíssima il·lusió trobar "troçets" del país al que t'estàs vinculant cada día més...
Una abraçada, bonica!
Nür

Anònim ha dit...

Hola Laura!!
Veig que les coses van rotllant!
Vaig seguint el teu blog per estar el dia.
PD: per cert jo també vaig comprar el CD de l'orfenat d'Agape just quan es va acabar el documental. Em va arribar fa pocs dies,és molt bo!

Maria Espadamala

Lycaon ha dit...

L'únic que sé de Costa d'Ivori és que en Jesús Gil (sí, sí, l'exalcalde de Marbella, avui ja traspassat) va ser cònsol honorari de Costa d'Ivor a Espanya durant un temps.

http://www.elpais.com/articulo/deportes/ATLeTICO_DE_MADRID_S/D/_/CLUB_DE_FuTBOL/Le/he/visto/basta/elpepidep/19931214elpepidep_9/Tes/