9.9.10

El racisme explicat a la meva filla


L'escriptor marroquí Tahar Ben Jelloun a través d'un diàleg amb la seva filla ens parla dels motius profunds que porten a les persones a comportar-se de manera racista.
Preguntes tan dificils de respondre com: Què és el racisme? Per què tenen por els racistes? Què és el colonialisme i quines conseqüències té? Som racistes de naixament? Tahar Beb Jelloun les desenvolupa de manera hàbil tot i que no fàcil de manera que el resultat és un llibre valent, senzill i clar, destinat al públic bàsicament de 8 a 14 anys tot i que és una lectura recomenable també pels adults.


Un fragment:

-Digues, papà, ¿què és el racisme?
-El racisme és un comportament bastant estès, comú a totes les societats, que desgraciadament s’ha tornat banal a molts països perquè arriba i ningú se n’adona. Consisteix a desconfiar de les persones que tenen característiques físiques i culturals diferents de les nostres, i fins i tot a menysprear-les.
-Quan dius «comú», ¿vols dir «normal»?
-No. Que un comportament sigui corrent no vol dir que sigui normal. En general, l’home té tendència a desconfiar d’algú diferent d’ell, per exemple un estranger. És un comportament tan antic com l’ésser humà. És universal. I li passa a tothom.
-Si li passa a tothom, jo podria ser racista!…


L'he llegit per recomenació de la nostra neboda, la Laura, que estudia treball social i que espera amb molta il·lusió el seu cosinet/a.

.

3 comentaris:

Centdesitjos ha dit...

Ep, me l'apunto!!!!
Gràcies per la recomanació...
Una abraçada,
Gisela

Per cert Laura, com van els ànims?

Anònim ha dit...

hola!
Jo també me l'apunto!
Marta

Anònim ha dit...

hola soc una nena que en el meu instituto hi ha racisme per aixo apuntare aque fragment i dirlos gracies anim