20.8.09

Dobet Gnahoré


La Dobet Gnahoré es una cantant ivoriana, té una veu genial i es mou amb un ritme excepcional. És una de les joves figures de la música africana.

El seu pare, Boni Gnahoré, és mestre percussionista, actor i cantant molt respectat a la Costa d'Ivori, per tan el ritme li vé de famíla. Ell formava part d'una colonia d'artistes anomenada Village Ki-Yi M'Bock i als dotze anys la Dobet va dir al seu pare que no volia tornar a l'escola que ja sabia que es volia dedicar a la música, la dança i el teatre i que volia aprendre dels seus companys de la colònia.

Al 1996 un guitarrista francès, Colin Laroche de Féline, va arribar al seu poble per descobrir aquesta particular colònia, volia quedar-se només tres dies però va estar-s'hi tres anys, es va enamorar tan de l'estil de vida de la comunitat com de la Dobet. Això va canviar el destí de la jove. Van establir un vincle musical i sentimental que els va convertir en inseparables colaboradors, van començar a compondre cançons que van cridar l'atenció tan als membres de la comunitat com a artistes invitats, i van formar el duo Ano-Neko que significa "crear junts" en la llengua local dida.

La ciutat d'Abidjan es va convertir en un àmbit de confusió social i política i al 1999 es van mudar a França on van formar una banda integrada per músics de diversos orígens. Mica a mica es van començar a presentar a festivales europeus i el particular talent de la jove va començar a cridar l'atenció, arriban a ser nombrada com artista revelació de l'any dels premis de la música de la BBC al 2006.


Na Afriki, el nom del seu ultim àlbum, Dobet ofereix una visió personal de l'africa actual. Canta en vàries llengües africanes i les cançons tracten qüestions socials i polítiques, les dificultats de la dona a la societat africana, l'explotació infantil i l'impacte de l'avaricia i la violència familiar. Convida als africans a buscar solucions dins d'àfrica per poder crear un futur millor.

Ara han creat la seva propia versió de la comunitat com la que tenien a Costa d'Ivori, lluny en la distancia, però propers en sentiments, en un poblet de França proper a Bèlgica.

Us deixo un vídeo per si la voleu conèixer. Sona molt bé.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

ei, si, si
la dobet és fantástica, molt bona
també m'agrada molt


1 ptó

Nür ha dit...

Sí que sona bé! M'agradat moltissim!

Un petó,
Nür

marta ha dit...

Ui m'ha encantat!!!
muaks

Elisabeth ha dit...

Gràcies Laura!
He escoltat el disc durant el cap de setmana i m'ha agradat mooooooooltíssim!!!
Elisabeth