20.4.09

Parc nacional de Comoé

El parc nacional de comoé es troba al nord-est de Costa d'ivori, a 35 km al sud-oest de la ciutat de Bouna, ocupant terres de les prefactures de Bouna i Ferkessedougou, i a uns 600 kms d'Abidjan.

Des de 1926 ja existia alguna protecció de la zona però va ser al 1953 quan es va delimitar la que es va anomenar reserva de Fauna de bouna Komoé i al 1968 va ser declarat com Parc Nacional de Comoé. Al 1983, la UNESCO el va reconèixer com a Reserva de la Biosfera i va entrar a formar part del Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Té una extensió de 15000 km2 i es troba a una altitud sobre el nivell del mar d'entre els 119 metres i els 658 de la montanya Yévelé que es la seva cota més alta. El parc té una planície interfluvial d'esquisit i granit entre els rius Comoé i Volta, amb una altitud promitja de 250 a 300 mts i una serie de carenes i pics de granit elevant-se a l'altura de 600 mts. El parc és atravessat pel riu Comoe durant 230 kms. Hi ha corrents d'aigua permanents i semipermanents en molts llocs. Les terres són estèrils i inapropiades pel cultiu. El clima és de transició entre tipus sudanès i tropical humit amb pluges anuals mitjanes de 1200mm i una sola estació seca de sis mesos al sud i vuit mesos al nord. La temperatura mitja anual és de 26ºC

El parc conté diferents hàbitats, especialment al sud, incluint sabana, boscos, planícies i una zona que és un exemple excelent d'hàbitat de transició del bosc a la sabana. El 90% està ocupat pels tipus de bosc i sabana característics de la zona guineosudanesa i el 10% restant, per bosc de galeria i bosc sec dens. Es donen tots els tipus de sabana.

El parc constitueix el límit nord per algunes espècies com el duiker de llom daurat i el bongó. Hi ha unes 11 espècies diferents de primats, 17 espècies de carnívors incluent lleons, lleopards, pangolin gegants, porc formiguer. Hi ha 21 espècies d'artiodactilus incluent hipopòtam, elefant, búfal i 10 espècies d'aus com ànecs, rapaces, quatre de les sis espècies de cigonyes de l'oest d'àfrica i cinc de les sis espècies de voltors existents a l'oest africà. Els rèptils inclouen tres espècies de cocodril africà, dels quals el 90% són cocodrils del Nil, el 9% cocodrils de morro llarg i un 1 % cocodrils nans.



.

3 comentaris:

Monika ha dit...

Doncs recorda, prohibit fer foc al bosc i donar menjar als animals ;-)

Tuà ha dit...

M'encantaria anar a un parc d'aquestes característiques. Tan de bo algun dia pugui fer-ho!

Nür ha dit...

Wow... vull anar-hi. M'he quedat bocabadada!
Petons,
Nür