4.4.09

Abidjan


Abidjan, una gran metropoli, glamurosa i minada per la delinqüència, mancava d'interès fins 1951, quan els francesos van finalitzar la construcció del canal Vridi, que uneix la llacuna d'Abidjan amb l'oceà. La ciutat poseeix des d'aleshores un port excelent i la seva població ha augmentat fins pràcticament els tres milions d'habitants, repartits en quatre penínsules al voltant de la llacuna.

Conegut com el París d'àfrica occidental, a Abidjan hi viuen molts francesos però també atreu a molts africans dels països veins, pel qual s'ha convertit en la urbe més cosmopolita de la regió. Molts viatgers unicament coneixen els seus barris més rics, especialment Le Plateau, el centric punt comercial ple de gratacels, y Cocody, l'elegant zona residencial on es troba el reconegut hotel Ivoire. Els districtes més humils com Treichville, Marcory y Adamé, resulten molt més interessants. Unit amb Le pateau per mitjà de dos ponts, el barri Treichville concentra la majoria de locals nocturns.


L'hotel Ivore, el més famós d'Âfrica occidental, és també una de les principals atraccions de la ciutat. S'enorgulleix de tenir-ho tot: piscina, pista de patinatge sobre gel, bolera, cine, casino i inclús una important galeria d'art al sòtan. La moderna seu d'Abidjan, la catedral de St Paul, només superada per una altra que hi ha a la capital, Yamussukro, justifica la visita per les vistes que es divisen des de dalt deu seu campanar. Va ser dissenyada per un arquitecta italià i consagrada pel Papa al 1985.



A l'extrem nordoccidental es troba el parc du banco, una reserva de selva tropical que amb la seva frescor anima a passejar. A uns centenars de metres de l'entrada, pel camí de terra es troba la lavandería al aire lliure més gran d'Àfrica: un inoblidable espectacle en el que cents de fanicos (lavanderos) es reuneixen al centre d'una corrent per fer la colada. Diariament, freguen energicament la roba sobre enormes pedres anclades per vells pneumàtics i l'extenen a les pedres i l'herba al llarg de mig km. Mai s'equivoquen ni confonen les peces de roba de cada un.



No s'ha d'oblidar que des de finals de la dècada de 1980, Abidjan té fama de comptar amb l'índex de criminalitat més alt d'àfrica occidental i cap zona de la ciutat es considera suficientment segura com per caminar sol de nit.


.

1 comentari:

Nür ha dit...

Ets una enciclopèdia!!! M'agrada llegir-te perque sempre m'ensenyes algo nou!
Un petó,
Nür