6.3.09

Les carbasses...


Costa d'Ivori és un dels productors de cacau més grans del món. A part del cacau exporta oli de palma i cafè.

Gairebé a totes les cases tenen un equipament bàsic per la cuina, mans de morter de fusta, maces, forns i tot el necessari. El menjar es prepara en carbasses grans , els plats també es renten als carbassots i la mandioca es pica allà. Els carbassots s'utilitzen en propòsits universals a Costa d'ivori. ( a mi també m'ha sorpres, però en anglès "calabashes" són carbasses, no?). En aquestes carbasses la gent d'ivori també hi fa la bugada i fins i tot hi banyen els nens.
"Els maquis" és el nom dels restaurants tradicionals de costa d'ivori, on se serveix el pollastre anomenat "kedjenou" o el couscous de mandioca amb peix o carn anomenat "attieke". La cervesa també és molt popular a ivori especialment perquè l'aigua no és potable. L'0li de cuinar es reutilitza fins que es torna fosc. El pollastre de costa d'ivori "kedjenou" es prepara amb verdures i hortalisses i és molt baix en grasses i és un dels millors pollastres que hi ha (això ho deu haber escrit un ivorià, jeje).

A la cuina d'ivori hi ha centenars de receptes per plats de peix, fetes amb carn de tonyina, sardines o gambes. "boule shrimp fried in butter" és un plat típic d'ivori, es flambeja amb whisky i es serveis amb una salsa deliciosa.

Les anques de granota es preparen amb all i julivert fresc i el peix "capitane" es cuina en papillote amb llimones, tomàquet, cebes i condiments.

Generalment la gent menja amb les mans i abans se les renten en palanganes o piques grans, ja que els coberts s'utilitzen només en restaurants i hotels. "garbat" és el nom dels restaurants o menjadors d'estudiants.

Algún dia posaré alguna recepta...

p.d. he buscat "calabash" en imatges i són les tipiques palanganes africanes... ara tinc dubtes de si les fan amb carbasses o simplement n'hi diuen aixi... us en deixo una imatge:







4 comentaris:

Tuà ha dit...

Les carabasses taronges en anglès es diuen pumkins. Imagino que les calabashes deuen ser l'altre tipus de carabassa marró, no?
Per cert, n'he vist com la de la foto en alguna banda i són molt boniques.

Tuà ha dit...

La revista que em dius "Niños de hoy" es la tenen a la sala d'espera d'IPI, no???

Nür ha dit...

T'anava a dir el mateix que Vicki... potser els diuen així per la forma... o és que és un altre tipus de carabassa.... En tot cas és interesant que tot gire en torn a les carabasses!
Petons,
Nür

Lycaon ha dit...

Tan parlar de menjar m'ha fet entrar gana xD