30.3.09

Accident mortal a camp de futbol d'abidjan.

Font: El periódico

El que havia començat com una gran festa del futbol va acabar en tragèdia després que 19 aficionats que presenciaven la golejada de Costa d'Ivori a Malawi (5-0), del grup E de classificació per al Mundial 2010, morissin al cedir un mur de l'estadi Felix Houphouet Boigny d'Abidjan. Després que es produïssin les primeres caigudes, la policia hauria intentat dispersar la massa fent ús de gasos lacrimògens, fet que va provocar que el pànic es disparés i es produïssin encara més morts i nombrosos ferits que, al tancament d'aquesta edició, pujaven a 132.
El ministre d'Esports, Dagobert Bandio, va relatar que l'origen de la catàstrofe havia estat l'allau provocada per una multitud de persones que volien entrar a l'estadi. El recinte, que va acollir la final de la Copa de l'Àfrica del 1984 i que va ser modernitzat el 1998, tenia una capacitat per a 45.000 espectadors, encara que algunes fonts van apuntar que uns 50.000 s'hi haurien amuntegat per poder veure les evolucions de Drogba i companyia.

VERSIONS CONTRADICTÒRIES
Fonts dels serveis mèdics, que van atendre les víctimes a la gespa, van negar la versió del ministre a l'assegurar que l'allau s'havia produït al cedir un mur del camp. La reacció de la policia a l'usar gasos lacrimògens per dispersar el tumult va agreujar la situació. A més a més dels 19 morts, hi hauria un mínim de 132 ferits que van haver de ser traslladats a centres hospitalaris. Bondio va afirmar que s'havia obert una investigació per determinar les causes del sinistre.
Malgrat la magnitud de la catàstrofe, el partit es va acabar disputant amb Drogba com a gran estrella. El davanter del Chelsea va marcar per partida doble en el seu retorn a la selecció després de perdre's els últims sis compromisos per problemes al genoll. El sevillista Romaric, Salomon Kalou i Bakari Koné van completar la golejada.

TOURÉ, A BARCELONA
El jugador blaugrana Touré Yaya no va viure la luctuosa jornada. El centrecampista va tornar dissabte a Barcelona després que els metges de la selecció ivoriana confirmessin la lesió a l'abductor de la cama dreta que es va fer durant l'últim partit de Lliga contra el Màlaga.
El seu germà Kolo Touré sí que va disputar el partit i va sentir molt de prop el drama que ha commocionat la societat ivoriana, en particular, i l'africana, en general, i que posa una vegada més en entredit la qualitat de les instal.lacions esportives del continent. De fet, hi ha moltes veus que segueixen qüestionant que Sud-àfrica organitzi el Mundial de l'any que ve.

TRISTOS PRECEDENTS
No és la primera ocasió en què es produeix una tragèdia d'aquestes característiques en un estadi de futbol africà. El 9 de maig del 2001, 124 aficionats van perdre la vida a l'estadi d'Accra durant la disputa d'un partit de la Lliga nacional ghanesa. Després que la policia intentés reprimir amb gasos lacrimògens els disturbis que s'havien produït entre seguidors dels dos equips, es va produir una estampida humana que va tenir conseqüències fatals.
Aquell mateix any, una allau durant el xoc entre el Caps Kaizer i els Orlando Pirates va acabar amb la vida de 43 persones a l'estadi Ellis Park de Johannesburg, la pitjor tragèdia en la història esportiva de Sud-àfrica.
Fa poc menys de tres anys, una allau també va causar la mort de 12 persones i 46 ferits en un Zàmbia- República del Congo, classificatori per al Mundial del 2008, a l'estadi de Konkola.

2 comentaris:

Tuà ha dit...

Doncs ara a patir pels ferits, perquè després de veure es condicions d'alguns hospitals a Àfrica (30 minuts de fa 2 diumenges), la veritat una pensa que el pitjor que li pot passar a la gent és necessitar assistència!

Nür ha dit...

Qué fort, qué fort... i com diu la Vicki... el pitjor serà l'assistència.

Més motius per a estar trista.

Un petó,
Nür